background image


Зорица Станојевић : виолина

Рођена је 1974. године у Ваљеву.
Заведена је музиком врло рано, колико моћним оперским гласовима радио таласа толико и вапајима ромске музике. Почиње музичко образовање са седам година у Ваљеву у класи Лидије Ранковић и Бране Вуковић. Наставља у Школи за музичке таленте у Ћуприји до дипломе. У Новом Саду студира на Академији Уметности у класи Евгеније Цугајеве и Маје Јокановић, и дипломира 1997. 1999-2001 се усавршава у Версају (Француска ) у класи (Marianne Piquetty). Успут, на мајсторским курсевима ради са познатим педагозима као што су Марина Јашвили, Сретен Крстић, Руђеро Рићи. У Новом Саду се истиче као концертмајстор камерног оркестра „Camerata Academica” од 1994-1998. Искуство асистента – демонстратора на Академији у класи Маје Јокановић јој даје непроцењиво педагошко искуство. Редовно је позвана за концерте камерне музике и рецитале на Номусу, Бемусу и Трибини композитора, поред уметника као Иштван Варга, Дејан Млађеновић, Маја Јокановић.
У Француској живи од 1999. Свирала је у разним камерним саставима, са Иваном Мелесом, (Jean-Marc Phillips), пијанисткиња (Mami Kino Inoue), Александар Гаспаров, (Jean – Marc Zwellenreuter), као прва виолина састава гудачког триа „Glory”, прва виолина квартета „Alma”, и тренутно састава „Hemera” са сталним члановима (Eric Villeminey), (Michel Perrin) и (Mathиeu Steffanus). Редовно наступа на разним фестивалима као што су: (rencontres musicales en Hautes Vosges, Musica Nigella, Festival de Fenetranges, Les Karelis)… Одржава редовно самосталне рецитале у Паризу, црква (St-Merri), Српски културни центар, Капела (Notre–dame de Compassion)… Учествовала је у разним дискографским пројектима као што су „Bagatelles”, са члановима трио (Wanderer) и (Djangophonie), џез – класични пројекат са чувеним мајстором Флорином Николеску (Florin Nicolescu).
Свира у оркестрима: (Orchestre regional de Tours), (Opéra national de Paris), (Opéra de Rouen), (L’orchestre regional de Tours), (L’orchestre national de Lyon). Члан је камерног ансамбла „Pelleas” који свира на разним светским сценама као што су (Theatre du Chatelet), (Konzertgebow), а између осталог и Новосадска синагога.